Alline Sinke reports on her development grant (in Dutch)

In februari 2016 heb ik de mogelijkheid gehad om met een ontwikkelingsbeurs in het NIA in Athene te verblijven. Athene is een stad waar de mogelijkheden om je onderzoek uit te werken en data ervoor te verzamelen ook letterlijk op straat liggen. Het is de moeite waard om na een ochtend in de bibliotheek, de middag in deze stad rond te lopen. De Acropolis ligt op een steenworp afstand van het NIA en op een zondagmiddag zijn ook de Atheners er rond en op te vinden. Niet alleen de bibliotheken van het NIA en van de verschillende instituten die er gevestigd zijn zoals de meest bekende Britse, en de Amerikaanse, maar ook de vele lezingen, de musea  en de uitstapjes naar verschillende archeologische sites hebben substantieel bijgedragen aan mijn verkennend onderzoek.

De eerste dagen van mijn verblijf heb ik in de bibliotheek van het NIA gezocht naar opgravingsverslagen van Egeïsche sites en naar boeken over de achtergrond van mijn onderzoek. Daarna werd het tijd om lid te worden van de bibliotheken van de Britse en Amerikaanse scholen. Vrijwel elke dag liep ik met een studiegenoot van het NIA de heuvel op naar deze bibliotheken. Daar heb ik de bibliotheken uitgekamd om data te verzamelen en te evalueren.  Ook ben ik er mensen tegen gekomen die ik bij vorige opgravingscampagnes heb leren kennen. s ’Avonds op de terugweg kregen we in de eerste weken nog enkele demonstraties te zien, zoals die van de boeren uit Kreta, die op de tractor met flink geraas en getoeter naar het parlementsgebouw op het Syntagma plein reden. Zeker drie tot vier avonden in de week waren er presentaties en lezingen gepland.  Vaak aten we snel ons avondeten (zoals Nederlanders dat vroeg plachten te doen) om daarna naar een lezing te gaan. Deze worden op de verschillende instituten aangeboden en het is leuk om veel verschillende bij te wonen. Op de woensdagen en in het weekend ben ik naar archeologische sites en musea zowel binnen als buiten Athene gegaan, zoals Brauron, Delphi en Aegina, maar ook naar het Nationaal Archeologisch Museum, het Acropolis museum, en de Kerameikos begraafplaats. In de wintermaanden kun je er rustig rondlopen zonder te smelten van de hitte en zonder omver gelopen te worden door hordes mensen. De sites en musea sluiten echter wel vroeg, ca. 15.00 u.

In tegenstelling tot de Atheners zelf, die alles wat verder weg is dan 50 meter, met het openbaar vervoer afleggen, heb ik veel gelopen. Het is de moeite waard om alle facetten, zoals de schoonheid, maar ook de lelijkheid en de armoede van Athene mee te krijgen. Ik heb naast een vruchtbare studieperiode ook indrukwekkende ervaringen gehad. Ik heb tijdens mijn verblijf in het NIA een goed idee gekregen wat de mogelijkheden maar ook wat de beperkingen voor mijn onderzoek zijn.

Alline Sinke,  02-2016

ReMa Classics and Ancient Civilizations, VU-Amsterdam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s